Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης (περιοχές)

Ως Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης κηρύσσονται εκτάσεις, δημόσιες ή μη, που παρουσιάζουν παλαιοντολογικό, γεωμορφολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς και συστάδες δένδρων ή δένδρα ή και σπάνια είδη φυτών που έχουν ιδιαίτερη βοτανική, φυτογεωγραφική, αισθητική και ιστορική σημασία. Εδώ παρουσιάζονται συστάδες που αποτελούν Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης (για μεμονωμένα άτομα βλ. http://wi-fi-votaniki.net/node/720):

Οι Ίταμοι Κρυονερίου Αργολίδας: Πανέμορφη ομάδα δέντρων υπόλειμμα παλιού εκτεταμένου δάσους αφιερωμένου στη θεά Άρτεμη (ΦΕΚ 590/Β/1977).

Το Δάσος Δενδροκέρδων στην Κυνουρία Αρκαδίας: Αμιγές δάσος 740 στρεμμάτων αρκεύθων μοναδικό για τη βοτανική και οικολογική αξία του (ΦΕΚ 121/Δ/1980).

Συστάδα Δρυός και Φράξου (Μουριών): Φυσικό δάσος μεικτής σύνθεσης δρυός και φράξου, αξιόλογο επίσης για την οικολογική σημασία του και την αξία του ως χώρου αναψυχής (ΦΕΚ 121/Δ/1980)

Το Δάσος της Οξιάς στην Τσίχλα Χαϊντού Ξάνθης: Περιοχή με εκτεταμένα δάση οξιάς, που περιλαμβάνει επίσης λιβάδια και υγρότοπους. Παρουσιάζει ιδιαίτερη επιστημονική και οικολογική αξία (ΦΕΚ 121/Δ/1980).

Το Δάσος Οξιάς στο Πευκωτό Πέλλας: Τμήμα του φυσικού δάσους οξιάς με σημαντικά οικολογικά χαρακτηριστικά που έχει κηρυχθεί προστατευτέο για λόγους καθαρά επιστημονικούς (ΦΕΚ121/Δ/1980).

Το Παρθένο Δάσος της Κεντρικής Ροδόπης: Περιοχή με μοναδική οικολογική αξία δάσος που έχει παραμείνει χωρίς ανθρώπινη επέμβαση (ΦΕΚ 121/Δ/1980).

Το νησί Πιπέρι στις Βόρειες Σποράδες: Απομονωμένο νησί με σημαντική οικολογική και επιστημονική αξία, που καλύπτεται με χαλέπιο πεύκη και θάμνους και περιβάλλεται από βραχώδεις ακτές, όπου βρίσκουν καταφύγιο αρπακτικά πτηνά (ΦΕΚ 121/Δ/1980).

Το Κρητικό Κεφαλάνθηρο στις Καμάρες Ηρακλείου: Η προστατευόμενη περιοχή είναι ο βιότοπος του σπάνιου και απειλούμενου είδους ορχιδέας (ΦΕΚ 589/Β/1985).

Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου: Μοναδική περιοχή με απολιθωμένους κορμούς δένδρων από διάφορα είδη. Το μνημείο είναι ηλικίας 10 περίπου εκατομμυρίων ετών (ΦΕΚ 160/Α/1985).

Το δάσος του Λεσινίου Αιτωλοακαρνανίας: Υπόλειμμα μεγάλου φυσικού υδροχαρούς δάσους (ΦΕΚ 773/Β/1985).

Ο Σφαγνώνας στο δάσος του Λαϊλιά Σερρών: Τυρφώδης έκταση σημαντική για την επιστημονική και εκπαιδευτική αξία της, που συγκεντρώνει μερικά από τα πιο σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας (ΦΕΚ 656/Β/1986).

Υπόλειμμα υδροχαρούς δάσους στην Ιστιαία Εύβοιας: Συστάδα αιωνόβιων δένδρων κυρίως φτελιών και δρυών σε πεδινή περιοχή, όπου υπάρχουν και υγρότοποι και γεωργικές γαίες (ΦΕΚ 656/Β/1986).

Το Δάσος αείφυλλων πλατύφυλλων στο νησί Σαπιέντζα: Έκταση με τυπική μεσογειακή δασική βλάστηση σκληρόφυλλων, αείφυλλων πλατανόφυλλων με τη μορφή δένδρου ύψους 8-10 μ. στο ακατοίκητο νησί Σαπιέντζα της Μεσσηνίας (ΦΕΚ 656/Β/1986).

Το Μικτό Δάσος Προμάχων - Λυκοστόμου Αριδαίας: Μέσα στην προστατευόμενη περιοχή φύεται, σε σποραδική μορφή η σπάνια πενταβελόνη πεύκη. Στο μικτό αυτό δάσος υπάρχουν επίσης δένδρα όπως οξιά, δασική πεύκη και μαύρη πεύκη που έχουν ιδιαίτερη οικολογική αξία (ΦΕΚ 656/Β/1986).

Το Φυσικό Δάσος κυπαρισσιού στον Έμπωνα Ρόδου: Σημαντική δασική συστάδα μεσογειακού κυπαρισσιού, με ιδιαίτερη επιστημονική αξία ως βιογενετικό καταφύγιο (ΦΕΚ 656/Β/1986).

Το Μικτό Δάσος του Γράμμου: Μικτό δάσος οξιάς, ελάτης και μαύρης πεύκης, με λιβάδια, περιοχή που διατηρείται σε φυσική κατάσταση, χωρίς ανθρώπινη εκμετάλλευση και με ιδιαίτερη επιστημονική και οικολογική αξία (ΦΕΚ 656/Β/1986).

 

Πηγές

http://www.ypeka.gr/ [Πρόσβαση 5/9/2015]

http://dasologoi.gr/ [Πρόσβαση 5/9/2015]

 

Κείμενο Θανάσης Κωστανίκος

Περί Βλαστησης: 

Βλαστηση: