Πως από ένα τραγούδι, έφτασε η “Lady Gaga” και έγινε και φτέρη

Το τραγούδι

Το τραγούδι “Radio Ga Ga” κυκλοφόρησε το 1984 από το γνωστό συγκρότημα Queen. Το τραγούδι γράφτηκε από το ντράμερ του συγκροτήματος Roger Taylor και έχει να κάνει με τη ραγδαία πτώση (την εποχή εκείνη) των ραδιοφωνικών εκπομπών καθώς και το πώς η τηλεόραση είχε αρχίσει να κερδίζει το κοινό σε βάρος του ραδιοφώνου (είχε να κάνει ακόμα και με την προώθηση νέων τραγουδιών μέσω video clips στην τηλεόραση). Η έμπνευση και η αρχική ονομασία του τραγουδιού ήταν από το μικρό γιο του ντράμερ, που ακούγοντας ένα «άσχημο» τραγούδι στο ραδιόφωνο είπε: “radio ca ca”… Το τραγούδι κάνει αναφορές σε δυο από τις πιο επικές στιγμές του ραδιοφώνου (εκ των οποίων η μια ήταν η ραδιοφωνική εκπομπή του H. G. Wells το 1938, που μέσα από την περιγραφή του είχε ξεσηκώσει όλο τον Αμερικάνικο λαό, που είχε πιστέψει πραγματικά πως εξωγήινοι από τον Άρη είχαν εισβάλει στη γη)!

Η επιτυχία

Το συγκρότημα Queen από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο κοινό (με το Bohemian Rhapsodi to 1975) έκανε συνεχόμενες επιτυχίες. Ακόμα και σήμερα τραγούδια του συγκροτήματος ακούγονται σε μεγάλες εκδηλώσεις, όπως είναι το γνωστό “We are the champions” στο Champions League, ενώ και τα δυο παραπάνω τραγούδια έχουν ψηφιστεί ως τα καλύτερα όλων των εποχών! To τραγούδι “Radio Ga Ga” έγινε επιτυχία σε όλο τον κόσμο, αφού ανέβηκε στην 1η θέση σε 19 χώρες, στη 2η θέση στη Μεγάλη Βρετανία και στη 16η θέση στις ΗΠΑ. Το συγκρότημα το έπαιζε σε όλες τις συναυλίες του, μέχρι και το 1986 που ήταν η τελευταία παρουσία του Freddie Mercury (o τραγουδιστής του συγκροτήματος που πέθανε από AIDS).

Η Lady Gaga

H Stefani Joanne Angelina Germanotta το 2006 άρχισε να γράφει τον πρώτο της δίσκο. Κατά τη διάρκεια της δισκογράφησης, προσπαθούσε να βρει ένα «εμπορικό» όνομα, όπως επέμενε και ο παραγωγός της. Ο παραγωγός Rob Fusari της έλεγε συνεχώς ότι κάποιες φωνητικές χορδές της, του θύμιζαν τους Queen και για αυτό, κάθε φορά που η Stefani έμπαινε στο στούντιο, αυτός τραγουδούσε το τραγούδι “Radio Ga Ga”…. Έτσι και βρήκαν το εμπορικό όνομα της Stefani: "Lady Gaga”… Η Lady Gaga, εκτός από τις μεγάλες μουσικές επιτυχίες της, έγινε γνωστή και για τις ιδιαίτερες εμφανίζεις της.

Οι φτέρες Gaga

Τον Οκτώβριο του 2012 επιστήμονες από το Duke University της Βόρειας Καρολίνας, ανακάλυψαν δυο νέα είδη φτέρης στη Νότια και Κεντρική Αμερική καθώς και στην Αριζόνα και στο Τέξας. Όταν αντίκρισαν το γαμετόφυτο της φτέρης τους θύμισε μια από τις πιο εκκεντρικές εμφανίσεις της Lady Gaga, και για αυτό αποφάσισαν αυτό το νέο γένος φτέρης να το ονομάσουν Gaga. Μάλιστα το πρώτο είδος το ονόμασαν Gaga germanota, καθώς Germanota είναι το πραγματικό επίθετο της Lady. Σήμερα το γένος περιλαμβάνει 19 διαφορετικά είδη.

 

Άρθρα – Πηγές - Πληροφορίες

Schultz C. 2012. Lady Gaga gets an entire genus of plants named after her. Smithsonian Institution.

Warr P. 2012. Lady Gaga inspires names of new fern species. Wired.

en.wikipedia.org [Πρόσβαση 13/2/2016]

www.wired.com [Πρόσβαση 13/2/2016]

 

Επιμέλεια - Κείμενο Ελένη Θωμά

Το γαμετόφυτο της φτέρης Gaga (photo by www.wired.com)
Η εκκεντρική παρουσία της Lady Gaga (photo by www.cbsnews.com)
H φτέρη Gaga (photo by www.smithsonianmag.com)

Tags: