Βερβένη η φαρμακευτική: ένα βότανο για τα νεύρα

Το είδος

H βερβένη (Verbena) γνωστή και ως ιεροβοτάνι, σπληνόχορτο, σταυροβότανο, σταυρόχορτο, γοργογιάννη, σπυρόχορτο (Αγγλικά: Simpler’s Joy, Holy Herb, mosquito plant, wild hyssop, Blue Vervain, tears of Isis) είναι γένος φυτών που περιλαμβάνει 250 είδη μεταξύ των οποίων είναι η Verbena officinalis (Βερβένη η φαρμακευτική)  η οποία διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες και ανήκει στην οικογένεια των Βερβεριδοειδών (Verbenaceae). Η εξάπλωση της είναι σε Ευρώπη και Αμερική και βρίσκεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες και ζεστές θέσεις σε μέτρια υγρά και καλά στραγγισμένα εδάφη.

Φαρμακευτικές ιδιότητες

Το βότανο περιέχει πικρά γλυκοσίδια που ονομάζονται βερβεναλίνη και βερβενίνη, αιθέριο έλαιο, γλύσχρασμα και τανίνη, βλέννα και μία πικρή ουσία. Ως φαρμακευτικό είναι βότανο που ενισχύει το νευρικό σύστημα και ταυτόχρονα χαλαρώνει από την ένταση και το στρες. Χρησιμοποιείται στην κατάθλιψη, τη μελαγχολία, σε περιπτώσεις υστερίας και κρίσεων αλλά και κατά της αϋπνίας. Επίσης είναι αποτελεσματικό κατά της ημικρανίας και των πονοκεφάλων νευρικής και κυκλοθυμικής φύσης. Σαν εφιδρωτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πρώτα στάδια ενός πυρετού. Σαν ηπατικό έχει διαπιστωθεί ότι βοηθά στις περιπτώσεις φλεγμονής της χοληδόχου κύστης και ίκτερου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλύσεις του στόματος, κατά της τερηδόνας και των παθήσεων των ούλων.

Στην Κινέζικη ιατρική

Στην κινέζικη ιατρική το ιεροβοτάνι χρησιμοποιείται για την ελονοσία, προβλήματα εμμήνων, γρίπη, πυρετό, ουλίτιδα, καλόγερους και ουρικές διαταραχές. Τα αποξηραμένα φύλλα του βοτάνου χρησιμοποιούνται ως μαλακτικά για το στομάχι και βελτιώνουν την κατάσταση της επιδερμίδας.

 

Πηγές – Άρθρα – Πληροφορίες

Dimopoulos P., Raus T., Bergmeier E., Constantinidis T., Iatrou G., Kokkini S., Strid A. & Tzanoudakis D. 2013. Vascular Plants of Greece. An annotated checklist. Botanic Garden and Botanical Museum Berlin-Dahlem & Hellenic Botanical Society, Berlin & Athens.

www.webmd.com [Πρόσβαση 13/2/2016]

www.organicfacts.net [Πρόσβαση 13/2/2016]

www.naturalnews.com [Πρόσβαση 13/2/2016]

www.ellinikabaxarika.gr [Πρόσβαση 13/2/2016]

 

Επιμέλεια – Κείμενο Δήμητρα-Ιωάννα Ιωαννίδου & Λαζαρος Καρασαββίδης

Άνθη του είδους Verbana officinalis (photo by www.aphotoflora.com)

Tags: 

Άνθρωπος και Φύση: