Γνωρίζετε ότι...

Διάφορες... "περίεργες" πληροφορίες για τα φυτά, που οι περισσότεροι αγνοούν...

 

Δραστηριότητες που μπορεί να απειλήσουν την ύπαρξη ειδών φυτών

 

Επιμέλεια – Κείμενο Σεραφίνα Παρασκευή Λουκοβίτη

 

Δραστηριότητες στην ύπαιθρο με τετρακίνητα οχήματα

Άνθρωποι που αγαπούν τη φύση, αλλά και την τετρακίνηση, οργανώνονται σε ομάδες, συλλόγους και κάνουν εξορμήσεις σε διάφορες περιοχές, ορεινές και μη με τα οχήματά τους.

 

Διαδρομή στη μικρή Λίμνη του Όρους Καλλίδρομο

 

Μείωση και αύξηση των δασών, τα τελευταία 25 χρόνια, στον κόσμο - Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη αύξηση

Αύξηση δασών (με πράσινο) και μείωση έκτασης δασών (με κόκκινο χρώμα) στον κόσμο

 

Επιμέλεια – Κείμενο Κυριάκος Κοζώνης

 

Που υπάρχει αύξηση και που μείωση

Τα σημαντικά σε παραγωγικό, οικολογικό και πολιτισμικό επίπεδο αγροδασικά συστήματα

Καλλιέργειες, σε αναβαθμίδες, βαλανιδιάς στην Κέα

Τα αγροδασικά συστήματα

Τα αγροδασικά συστήματα είναι ο συνδυασμός δέντρων, καλλιεργειών ή/και βοσκοτόπων στην ίδια επιφάνεια. Αποτελούν την παλαιότερη χρήση γης στη Μεσόγειο και κατ’ επέκταση και της Ελλάδας, αφού συνδυάζουν την δασική παραγωγή (ξυλεία, καυσόξυλα, φρούτα, βότανα, καρπούς, φύλλωμα για τα ζώα, νέκταρ για τη μελισσοκομεία) παράλληλα με τη γεωργία ή και την κτηνοτροφία, αξιοποιώντας τόσο το ανάγλυφο όσο και την στενότητα του χώρου, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή και πολυποίκιλη παραγωγή.

Στην Ελλάδα

Η «καρύδα» του Survivor και η «κόπρα»

Ποια είναι η καρύδα

Όλοι μιλάνε για τους παίχτες του reality show “Survivor” αλλά μάλλον ο πιο σημαντικός παίχτης είναι η καρύδα (Cocos nucifera), αφού «ταΐζει» απεριόριστα τους παίχτες, ηττημένους ή νικητές, του παιχνιδιού. Αλλά, σχεδόν όλοι έχουν δοκιμάσει την καρύδα, ή πιο γνωστή ως «ινδική καρύδα» σε γλυκίσματα και έτοιμες εμπορικές «μπάρες». Φυσικά, είναι δύσκολο η αποκλειστική τροφή να είναι η καρύδα.

 

Η επίδραση ενός είδους στη σύνθεση της βλάστησης: τα αγριοκούνελα στη Λήμνο

photo by Μηδέλια Φωτεινή
Αγριοκούνελο στη Λήμνο

Διατροφικές συνήθειες των αγριοκούνελων

Το ποσό της βιομάζας που καταναλώνουν σε ένα έτος τα αγριοκούνελα είναι περίπου 1170 kg/ha (Wood et al. 1987). Σε περιπτώσεις που τα υψηλής ποιότητας τροφικά διαθέσιμα είναι περιορισμένα τα αγριοκούνελα μπορούν να κινηθούν σε απόσταση μεγαλύτερη από 300 μ. για ανεύρεση τροφής (Perer 1982), ενώ σε εξαιρετικά δυσμενής συνθήκες η απόσταση που μπορούν να διανύσουν για την κάλυψη των βιολογικών αναγκών είναι μεγαλύτερη από 1500 μ. (Newsome 1989).

Η έρευνα και οι απαντήσεις

Τελικά ίσως και να κάνει… κρύο στην Ελλάδα

Οι κλιματικές αλλαγές

Ο όρος «κλιματική αλλαγή» έχει συνδεθεί άμεσα με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις εκτεταμένες ανομβρίες, την υποσαχάρια σκόνη, τους ανεμοστρόβιλους και τις αυξημένες χαλαζοπτώσεις. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος, τα τελευταία χρόνια, πλήττεται από ξηρασία η οποία θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων 900 ετών.

Και ο βαρύς χιονιάς

Ο δρυοκολάπτης που αποθηκεύει εκατοντάδες βαλανίδια κάθε χρόνο

photo by https://www.facebook.com/franspublic/

Οι βαλανιδο-δρυοκολάπτες

Οι δρυοκολάπτες αυτοί ζούνε στη δυτική ακτή και τη νοτιοδυτική Βόρεια Αμερική. Η κύρια τροφή τους είναι τα έντομα, όπως όλοι οι δρυοκολάπτες. Ζούνε σε περιβάλλον που ο χειμώνας δεν είναι πάντα "βαρύς", αλλά έχουν μάθει να αποθηκεύουν τροφή για τις δύσκολες ημέρες.

Τι κάνουν

Pages